La Diputació de Castelló enaltix la singularitat de “les casetes” que narren la història dels poblats marítims de la província.

La Diputació de Castelló ha destacat la importància de les casetes marítimes, considerant-les com a elements singulars del patrimoni històric que cal protegir. Aquestes construccions, típiques de la costa castellonenca, són testimoni de la història i la cultura de la regió, i s’està fent un esforç per assegurar-ne la preservació. Per tal motiu s’ha fet una trobada provincial a Nules amb representants dels municipis d’Almenara, Xilxes, Moncofa, Borriana, Almassora, Benicàssi, Cabanes, Alcossebre, Alcalà de Xivert i el propi Nules.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha afirmat que les casetes marítimes representen una part fonamental de la identitat de Castelló i que és essencial mantenir-les per a les futures generacions. En aquest sentit, s’han posat en marxa diverses iniciatives per restaurar i conservar aquestes estructures, així com per promoure la seua valoració entre la població local i els visitants. La presidenta ha participat també en l’obertura de la mostra “100 anys a vora mar” i de “Pinzellades d’art”, una exposició de 12 quadres pintats per artistes locals dirigits per Josefina Rosselló.

La Diputació també està treballant en la catalogació de les casetes marítimes més representatives, amb l’objectiu de declarar-les Bé d’Interès Cultural (BIC). Aquesta mesura proporcionaria una protecció jurídica més gran i ajudaria a garantir la seua conservació a llarg termini.

Amb aquestes accions, la Diputació de Castelló vol assegurar que les casetes marítimes continuen formant part del paisatge i la memòria col·lectiva de la regió, contribuint al mateix temps a l’atractiu turístic de la zona.