“Casetes Obertes” torna a Nules per valorar i protegir la façana litoral

Aquest cap de setmana tindrà lloc la tercera edició “Casetes obertes. El cor de les platges de Nules”

“Casetes Obertes. El cor de les Platges de Nules” és una iniciativa que es posa per tercera vegada en marxa amb l’objectiu de posar en valor la façana litoral de les casetes i aconseguir la seua protecció.

De fet, aquesta nova edició, organitzada per l’Associació Platges de Nules amb el patrocini de l’Ajuntament de Nules i la Diputació Provincial de Castelló, es portarà a terme aquest cap de setmana, els dies 26, 27 i 28 de juliol. Divendres per la vesprada tindrà lloc la inauguració amb l’obertura de les exposicions “100 anys a vora mar” i “Pinzellades d’art”, que es podran visitar a la “Caseta de Lluís Casaus”.

Així mateix, una altra particularitat d’aquest esdeveniment és que les persones visitants podran també gaudir d’exposicions, visites guiades i música en directe.

Les persones interessades podran accedir a un codi QR amb la ubicació de les casetes que es poden visitar. A més, tant per a la ruta guiada de diumenge, 28 de juliol, com per al taller didàctic per a famílies que es realitzarà dissabte, 27 de juliol, es requereix inscripció prèvia.

Cal assenyalar que aquesta edició se centra en les persones que han donat vida a “100 anys a vora mar”, una mostra que uneix contemporaneïtat amb la història del dia a dia, sota el comissariat artístic de Santiago Carreguí. L’exposició es podrà visitar en un habitatge que segueix la tipologia “casetes” de la façana litoral valenciana, d’origen de principi del segle XX, coneguda com la “Caseta de Lluís Casaus”. Aquesta caseta conserva el testimoni viu del seu valor i serà presentada amb un discurs que aglutina de forma transversal la importància de les persones connectades amb el paisatge a través del temps.

Així doncs, la regidora d’Associacions, Blanca Silvestre, assenyala que “es tracta d’una iniciativa que compta amb el suport de l’ajuntament per a donar a conéixer el patrimoni material i immaterial de les nostres casetes”.

Trobada Provincial dels Nuclis Històrics Urbans
El mateix divendres, després de la inauguració de “3es Casetes Obertes. El cor de les Platges de Nules” i de l’obertura de les exposicions, tindrà lloc la Trobada Provincial dels Nuclis Històrics Urbans d’Especial Valor Etnològic organitzada per la Diputació Provincial de Castelló. Aquesta trobada reunirà a Nules representants dels municipis que conserven la tipologia “casetes”, com ara Almenara, Xilxes, Moncofa, Borriana, Almassora, Benicàssim, Cabanes, Alcossebre, o Alcalà de Xivert, per a donar a conéixer el projecte “Casetes Obertes” amb l’objectiu d’unir esforços en la protecció del litoral seguint les bases del Conveni Europeu del Paisatge com a marc de treball.

D’altra banda, cal destacar que aquesta programació ha estat possible gràcies a la generositat de les famílies que col·laboren facilitant la digitalització de fotografies, compartint testimonis únics i obrint les portes de les “casetes”, en col·laboració amb l’Associació de Veïns Platja de Nules, Associació Mare de Déu del Carme, La Corretjola, Fundació Comunitària La Nou, Fundació Goerlich, Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica i Nulespèdia-Museu de Memòria Oral.