La Diputació de Castelló reclama una reforma del finançament autonòmic per a la Comunitat Valenciana

El ple aprova dos mocions encaminades a exigir al Govern d’Espanya a habilitar de manera immediata un fons d’anivellament transitori per a compensar l’infrafinançament de la Comunitat

La Diputació Provincial de Castelló ha reivindicat la reforma del sistema de finançament per un tracte just per a la Comunitat Valenciana. En el ple ordinari de juliol, celebrat dimarts passat, s’han aprovat dues mocions per exigir al Govern d’Espanya l’habilitació immediata d’un fons d’anivellament transitori que compense l’infrafinançament de la Comunitat mentre es reforma el sistema de finançament autonòmic.

El ple ha aprovat una moció conjunta de l’equip de govern (PP) i els grups de l’oposició (PSOE i Compromís), destacant que l’actual model de finançament, caducat des de fa deu anys, ha de ser substituït per un model “just, equitatiu i suficient”. A través d’aquesta moció, s’exigeix la reforma urgent del sistema de finançament autonòmic i la creació d’un fons d’anivellament de 1.782 milions d’euros anuals per al període 2024-2027, dels quals 205 milions corresponen a la província de Castelló. La vicepresidenta i responsable de l’àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, ha subratllat : “La Comunitat Valenciana ha patit un sistema de finançament injust durant molts anys”.

A més, el ple ha aprovat una moció, amb el suport de tota la corporació provincial, en defensa de la igualtat entre espanyols i en contra de privilegiar a unes comunitats autònomes davant d’altres. Aquesta moció insta el Govern d’Espanya a garantir una distribució equitativa dels recursos i a assegurar que totes les comunitats autònomes i ajuntaments reben el suport econòmic necessari per al seu desenvolupament i benestar. També es demana una reforma del sistema de finançament local conjuntament amb el finançament autonòmic.

Altres acords del ple: Dessaladores i Sexenni de Morella
El ple ha aprovat dirigir-se al Govern Central per exigir que el cost de les dessaladores siga assumit per l’Estat i sol·licitar la declaració del 55 Sexenni de Morella com a esdeveniment d’excepcional interés.

Pel que fa a les dessaladores, s’exigeix al Govern d’Espanya que assumisca el cost de les infraestructures, instal·lacions i posada en marxa de les dessaladores de la província, i que aquestes passen a ser de domini públic hidràulic de l’Estat per evitar que les administracions locals en sufraguen els costos. També es demana un estudi per analitzar els usos alternatius de les plantes dessalinitzadores d’Oropesa-Cabanes i Moncofa, així com la projecció i execució de les connexions necessàries per a integrar aquestes plantes en les xarxes de distribució d’aigua. Finalment, s’insta el Govern d’Espanya a incloure finançament per a les dessaladores en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2024.

El ple també ha aprovat una declaració institucional per demanar que el 55 Sexenni de Morella siga declarat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic. La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment, que conjumina l’esforç, treball i sentiment de centenars de morellans per engalanar els carrers i convertir-los en un museu a l’aire lliure. Es demana al Govern Central incloure Morella dins del programa d’incentius fiscals per ajudar a sufragar els costos de la celebració de la festivitat en honor a la Verge de Vallivana.

Feu un comentari