Entre aquests, s’han trobat diversos casos de Falsa Arna (Thaumatotibia leucotreta) i Taca Negra (Phyllosticta citricarpa)
Les intercepcions de cítrics importats amb plagues o malalties al territori de la Unió Europea continuen augmentant, amb 27 casos detectats al juny. Entre aquests, s’han trobat diversos casos de Falsa Arna (Thaumatotibia leucotreta) i Taca Negra (Phyllosticta citricarpa), segons denuncia la Unió Llauradora. Aquesta situació posa de manifest que alguns països encara no ofereixen les garanties sanitàries necessàries.
Gran part de les intercepcions inclouen plagues o malalties letals i desconegudes en la citricultura europea, fet que requereix un reforç de les mesures preventives. La Unió Llauradora assenyala la necessitat d’ampliar el tractament de fred a tots els països d’origen, no només a Sud-àfrica, i a altres espècies com la mandarina o el pomelo.
En particular, la Falsa Arna s’ha detectat a Zimbaue, destacant la necessitat d’ampliar les mesures preventives. La Unió Llauradora també mostra preocupació per la Taca Negra, amb casos detectats en els primers enviaments de la nova campanya d’importació procedents de l’hemisferi sud, com l’Argentina i Sud-àfrica, en llimes.
Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora, destaca que després d’una campanya catastròfica per als productors de llimes, l’augment de les importacions continua sense garanties sanitàries adequades. “No entenc a què esperen les autoritats comunitàries per prendre mesures”, afegeix.
Nova plaga a la Comunitat Valenciana
La Comunitat Valenciana ha confirmat recentment la presència de la plaga de quarantena Scirtothrips aurantii Faure, adoptant mesures urgents per a la seua erradicació i control. Aquesta plaga, originària de Sud-àfrica, afecta diverses espècies de plantes hostes. Detectada per primera vegada a Espanya a la província de Huelva el novembre de 2020, ha estat identificada a la Vega Baja, el Baix Vinalopó, La Safor i la Ribera Alta.
El secretari general de la Unió Llauradora subratlla que la introducció d’una nova plaga suposa un cost elevat per al sector i les administracions: “Ja estem combatent moltes plagues amb cada vegada menys mitjans, i ara sumem aquests nou trips”.
Mesures urgents de la UE
La Unió Europea ha d’incrementar la inspecció en països que no garanteixen la seguretat sanitària dels seus enviaments, com Turquia, Egipte, Sud-àfrica, Zimbaue, l’Argentina o el Brasil. A més de les plagues, també s’enfronten a la competència deslleial per la falta de reciprocitat en matèria fitosanitària. Carles Peris indica que cal prohibir l’entrada de productes importats que no complesquen amb els compromisos del pacte verd europeu. “No podem fomentar les importacions mentre els nostres cítrics es podreixen en els arbres”, conclou.