La greu escassetat de medicaments afecta especialment als pacients crònics a Espanya

Aquest problema afecta, especialment, els pacients amb patologies cròniques, que representen més del 54% dels ciutadans majors de 15 anys

La greu falta de subministrament d’Ozempic ha revelat un problema major: l’escassetat de gairebé mil presentacions de medicaments a Espanya, segons l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Aquest problema afecta especialment els pacients amb patologies cròniques, que representen més del 54% dels ciutadans majors de 15 anys, segons la Plataforma de Organizaciones de Pacientes.

Un estudi de LUDA Partners ha identificat els medicaments més difícils de trobar a les farmàcies de Castelló a l’inici de l’estiu. Les persones amb diabetis són les més afectades, amb el 15% dels medicaments localitzats pertanyent al grup d’antidiabètics, destacant-se Trulicity. Els tractaments per al Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) representen el 8% de les localitzacions, amb Concerta al capdavant. Els medicaments contra l’úlcera pèptica i el reflux gastroesofàgic, com Pylera, constitueixen el 7%.

En l’últim mes, LUDA ha localitzat 2.299 presentacions i productes sanitaris diferents, mostrant l’àmplia gamma de productes en escassetat. A Castelló, a més d’Ozempic, els medicaments més afectats inclouen Ferplex, Mycostatin i FML.

Aquesta problemàtica no és exclusiva d’Espanya; altres països també s’enfronten a dificultats per causes estructurals com la deslocalització de la producció. El baix cost dels medicaments a Espanya agreuja la situació.

Centenars de farmàcies europees comencen a tancar
El tancament de centenars de farmàcies a Europa està generant una creixent preocupació en el sistema de salut pública. Alemanya, el Regne Unit i França enfronten desafiaments similars per la manca de viabilitat econòmica de les farmàcies. Els professionals busquen solucions urgents, com la creació d’una comissió especialitzada. Espanya és el primer país en utilitzar una eina tecnològica de localització per ajudar els farmacèutics a mitigar aquest problema directament des de les farmàcies.

Sobre LUDA Partners
LUDA Partners, creada el 2017 per farmacèutics, té l’objectiu d’ajudar el sector en la seua digitalització i lluitar contra els problemes de subministrament de medicaments. Amb una xarxa de més de 3.700 farmàcies a 50 províncies espanyoles, ofereix una solució tecnològica que permet als farmacèutics localitzar medicaments ràpidament i en temps real, optimitzant l’ecosistema digital per reconnectar amb el pacient.