L’Ajuntament de la Vall d’Uixó denuncia la paralització de projectes del Pla Edificant per part de la Conselleria

La reforma del CEIP Lleonard Mingarro acumula set mesos de retard i no es rep resposta a les millores en el CEIP Sant Vicent i l’IES Botànic Cavanilles

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha informat sobre l’estat del Pla Edificant de millora de centres educatius “per transparència amb la ciutadania” i per “demanar a la Conselleria que deixe de paralitzar alguns projectes que són molt importants per a la nostra ciutat”, tal com ha explicat la regidora d’Educació, Maria Cruces.

En el cas del CEIP Rosario Pérez, les obres estan en marxa i segueixen els terminis previstos, per la qual cosa Cruces s’ha mostrat “orgullosa” d’“haver atés una reivindicació històrica de la comunitat educativa i del barri Carbonaire”. Fins al moment, l’Ajuntament ha signat cinc certificacions d’obres i la sisena està en tràmit.

El cas del CEIP Lleonard Mingarro acumula un retard de set mesos. Amb la delegació de competències feta i el projecte definitiu aprovat, el desembre de 2023 es va sol·licitar a la Conselleria un augment del pressupost de 167.000 euros per complir amb la nova normativa de sostenibilitat. “Al gener ens van contestar que sí, però com que no van tornar a tenir notícies a l’abril vam tornar a preguntar per la situació i ens van dir que estàvem en llista d’espera perquè hi ha altres projectes més importants i urgents”, ha denunciat la regidora, qui també ha demanat “celeritat per a no retardar més les obres, que són necessàries”.

El CEIP Sant Vicent també té el projecte definitiu presentat i ja està en la fase de revisió final després d’haver realitzat algunes esmenes. La previsió era que aquest estiu s’instal·laren les aules provisionals, per a la qual cosa l’Ajuntament havia de construir una rampa una vegada la Conselleria l’autoritze. Aquesta autorització es va demanar per via urgent a principis del mes de juny i encara no s’ha rebut cap resposta.

Cruces ha assenyalat que amb el Govern del Botànic “aquest tipus de tràmits es resolien en dues o tres setmanes” però “ara el silenci administratiu de la Generalitat Valenciana està paralitzant projectes”. El cas de l’IES Botànic Cavanilles és “greu”, ja que al maig de 2023 es van introduir en la plataforma del Pla Edificant dues propostes seguint el programa de necessitats. Fa un any i tres mesos i “no hem rebut resposta, malgrat que ens vam reunir amb la Conselleria a València i hem fet venir la directora territorial perquè veiés in situ l’estat de l’institut”.

El projecte de reforma del CEIP Assumpció està en procés de revisió, que ja és el pas previ a l’inici de la licitació de les obres. I finalment, dins de la planificació municipal del Pla Edificant, estava pendent incloure el CEIP Blasco Ibáñez. Cruces ha destacat que l’Ajuntament “està fent una gran aposta per la Colònia Sant Antoni, amb un projecte de regeneració urbana molt important per atreure nous veïns i el col·legi és un servei bàsic”.

Així, es va a sol·licitar la reforma del Blasco Ibáñez, que té molts anys “i ho necessita, especialment pel que fa a accessibilitat, renovació dels banys i ampliació del menjador i l’aulari d’infantil”. Des de la Regidoria d’Educació s’ha enviat a la Conselleria un correu electrònic “per avisar que anem a iniciar els tràmits per sol·licitar el programa de necessitats i demanar la delegació de competències” amb l’objectiu que “ens contesten al més aviat possible”.

Millores Municipals
Fora del Pla Edificant, l’Ajuntament de la Vall d’Uixó també està duent a terme actuacions de millora i manteniment dels col·legis amb recursos municipals. A la substitució de tanques destina 36.000 euros, a la instal·lació de proteccions en cistelles i elements de joc 5.000 euros, i altres 5.800 euros a l’arranjament de les portes i lavabos vandalitzats en el gimnàs del CEIP La Moleta.

A més, té prevista una inversió de 5.000 euros per reparar unes esquerdes i forats en la façana i passadís del CEIP Cervantes, per a la qual cosa està a l’espera d’un informe de la Conselleria que es va sol·licitar al mes de març i tampoc s’ha rebut resposta. La regidora ha demanat “rapidesa perquè les obres s’han de fer durant l’estiu”.

Per acabar, ha defensat que “invertir en educació és invertir en present i en futur”. Per això, “continuem destinant recursos propis per tenir els centres educatius en les millors condicions, perquè en el govern de la Vall creiem en l’educació pública i en donar les mateixes oportunitats a tots els xiquets i xiquetes”.