La sequera augmenta un 60% els costos dels ramaders extensius valencians

La falta de pastures i d’aigua obliga als ramaders a recórrer a pinsos i cisternes, disparant els seus costos

La sequera ha provocat un increment del 60% en els costos dels ramaders extensius (oví-caprí i boví) de la Comunitat Valenciana, segons la Unió Llauradora i Ramadera. La falta de pastures i aigua obliga als ramaders a utilitzar pinsos per alimentar el bestiar, augmentant així les seues despeses.

LA UNIÓ ha constatat la difícil situació dels ramaders en diverses zones d’interior del territori valencià. Les pastures estan seques i moltes basses, com les d’Ares del Maestrat, estan buides. Tot i les pluges recents, les pèrdues són en molts casos irreversibles.

Des de gener, LA UNIÓ ha sol·licitat a la Generalitat mesures i ajudes extraordinàries per cobrir els costos addicionals d’alimentació i la contractació de cisternes d’aigua. Tot i que la Conselleria d’Agricultura va afirmar a primers de maig que estava prenent mesures, l’aigua encara no ha arribat a les explotacions necessitades.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, critica la burocràcia de les administracions, que retarda la solució dels problemes dels ramaders valencians. Eliseo Puig, productor d’oví i boví, destaca la gravetat de la situació: “Fa quatre mesos que subministrem pinso i comprant cisternes d’aigua, disparant les despeses”.