LA UNIÓ confirma de manera oficial la detecció del Trips Scirtotrips aurantii en les zones productores de la Comunitat Valenciana

Aquest trips afecta a més de 70 espècies vegetals, sent especialment nociu per als cítrics

La Unió Llauradora ha confirmat la presència del Trips Scirtothrips aurantii en les zones productores de la Comunitat Valenciana. La Conselleria d’Agricultura ha comunicat oficialment l’existència d’aquesta plaga al Ministeri d’Agricultura, a la Comissió Europea i a altres comunitats autònomes, i s’espera la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat en els pròxims dies.

Aquest trips afecta a més de 70 espècies vegetals, sent especialment nociu per als cítrics, així com per a produccions d’alvocat, raïm de taula, magrana i caqui, ocasionant danys que redueixen el valor comercial dels fruits.

Actualment, s’estan elaborant recomanacions juntament amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), encara que ja existeix un Pla de Contingència del Ministeri d’Agricultura des de febrer de 2021.

La plaga, originària d’Àfrica i Iemen, es va detectar a Espanya el novembre de 2020 a la província de Huelva. Les temperatures inusualment càlides d’aquest hivern i una humitat relativa suficient han afavorit el seu desenvolupament i dispersió en zones de Sevilla, Huelva, el sud de Portugal i ara també a la Comunitat Valenciana.

La UNIÓ, juntament amb tècnics de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura, va realitzar inspeccions per a verificar la presència del Scirtothrips aurantii, confirmant la plaga.

La Unió Llauradora ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura reforços a les fronteres per a previndre l’entrada de noves plagues a causa de l’augment d’importacions de cítrics. A més, demanen ajudes per a les explotacions afectades.

El secretari general de la Va unir, Carles Peris, destaca la necessitat de reforçar la producció local enfront de les importacions, advertint que la introducció d’altres plagues podria tindre greus conseqüències per a la citricultura europea.