LA UNIÓ celebra la reducció de l’IVA de l’oli d’oliva al 0%, però demana mesures per als productors

L’organització adverteix sobre l’impacte negatiu en els agricultors i demana ajustos tributaris

La Unió Llauradora dona suport a la reducció de l’IVA de l’oli d’oliva al 0% a partir de juliol, però insisteix que aquesta mesura ha de beneficiar també als productors de la Comunitat Valenciana, no sols als consumidors.

Encara que considera positiva la mesura per a alleujar al consumidor final, LA UNIÓ destaca que els agricultors paguen un IVA del 10 al 21% pels seus mitjans de producció, que no poden repercutir en la indústria i distribució, generant un desequilibri. “Els agricultors sempre acabem pagant la festa”, comenta l’organització, subratllant la necessitat de compensacions tributàries.

El Ministeri d’Hisenda ha anunciat que aquesta mesura entrarà en vigor l’1 de juliol i que l’oli d’oliva passarà a ser considerat un producte de primera necessitat, amb un IVA superreducido del 4% en condicions normals.

A més, LA UNIÓ demana al Ministeri d’Agricultura que garantisca que aquesta reducció de l’IVA beneficie també als agricultors, els qui han sigut exclosos de les ajudes malgrat patir pèrdues significatives a causa de la sequera i la guerra a Ucraïna. Els productors valencians ja han registrat pèrdues de 13,5 milions d’euros a causa de la sequera, amb una disminució de la producció del 78%.