Marta Barrachina enaltirà la gestió del primer any al capdavant de la institució provincial en el Debat de l’Estat de la Província el pròxim 5 de juliol

El ple ha aprovat de manera definitiva el Pla Diputació Impulsa així com mocions per a exigir al Govern Central mesures urgents per a garantir el subministrament d’aigua a la província així com un nou marc per a la cogeneració

A l’inici del ple ordinari corresponent al mes de juny, celebrat aquest dimarts, la dirigent provincial ha anunciat la convocatòria del Debat de l’Estat de la Província, que coincidirà amb el primer aniversari de la present legislatura en la Diputació de Castelló. Abans del ple, la màxima representant de la institució provincial s’ha reunit amb els portaveus dels grups de l’oposició (PSPV, Compromís i Vox) per a traslladar-los la convocatòria, en la qual s’analitzarà el primer any de la present legislatura a través de la participació i el debat de tots els grups polítics que conformen la corporació provincial.

Quant als assumptes tractats en la sessió celebrada aquest dimarts, després de l’aprovació provisional el passat 21 de maig, el ple, per unanimitat, ha aprovat de manera definitiva el Pla Impulsa per als exercicis 2024-2025. Com ha incidit el vicepresident i portaveu de l’equip de govern, Héctor Folgado, “com ens vam comprometre, el Pla Provincial d’Obres i Serveis s’aprova dins del termini i en la forma corresponent”. En temps, “perquè ho aprovem abans que l’anterior convocatòria”, i en forma, “perquè hem arribat amb el pla que els municipis ens han reclamat”.

El vicepresident provincial ha remarcat que el Pla Diputació Impulsa destaca per més recursos, més llibertat i menys burocràcia. Un pla que compta amb un pressupost de 31.716.060 euros per als exercicis 2024-2025. Amb l’objectiu de donar la millor resposta a les necessitats dels municipis, i que el conjunt de la província siga competitiu i compte amb les mateixes oportunitats i serveis, l’equip de govern provincial ha configurat un Pla Provincial d’Obres i Serveis biennal, la qual cosa permet als municipis executar obres de més envergadura. Cal destacar també que el Pla Diputació Impulsa es destina directament als municipis per a obres, inversions i despesa corrent, i la Diputació Provincial ha augmentat els recursos, ja que la seua consignació s’ha incrementat en aproximadament un milió d’euros respecte a l’anterior pla.

En un altre ordre de coses, la sessió plenària ha aprovat, amb el vot en contra del Grup Socialista, una moció per a exigir al Govern d’Espanya mesures urgents per a garantir el subministrament d’aigua a la província. Entre altres punts, la proposta d’acord inclou reclamar al Govern Central la creació d’un Pacte Nacional de l’Aigua que garantisca la cohesió i un equilibri sostenible, incloent la construcció d’infraestructures hídriques i l’aposta per la depuració i reutilització d’aigües. També es sol·licita a la Unió Europea que elabore un reglament d’execució per a aconseguir ajudes financeres urgents per al sector primari, així com instar a la Generalitat Valenciana que continue tramitant i executant amb celeritat les obres previstes en l’acord de cooperació entre Generalitat i Diputació per a l’execució d’infraestructures hidràuliques de proveïment d’aigua potable a la província. A la Confederació Hidrogràfica del Xúquer se li insta a activar punts de subministrament d’emergència per a les poblacions afectades per la sequera.

El ple de la Diputació de Castelló també ha aprovat, amb els vots a favor del PP, Compromís i Vox, i el vot en contra del Grup Socialista, sol·licitar al Govern d’Espanya un nou marc per a la cogeneració. A través de la moció s’insta el Govern Central a aprovar i convocar de manera urgent i definitiva el nou marc d’operacions, les subhastes de cogeneració i capacitat que es troben paralitzades des de fa dos anys per a evitar el risc de desinversió i deslocalització latent. La moció també contempla la necessitat de prorrogar dos anys les plantes de cogeneració fins que es complete el nou marc i les inversions previstes en sectors clau com la ceràmica, l’alimentació, les begudes, la química, el refinament i els residus, entre altres.

L’adhesió a la declaració institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies del Dia Internacional de l’Orgull i el suport al moviment estudiantil en defensa de Palestina, també han format part dels assumptes aprovats en el ple ordinari d’aquest mes de juny en la Diputació Provincial de Castelló.