Augmenten un 21% les morts per ofegament en Espanya en els primers cinc mesos de 2024

137 persones han perdut la vida amb un increment notable en els mesos de febrer i març

Les morts per ofegament no intencional a Espanya han augmentat un 21% en els cinc primers mesos de 2024 comparat amb el mateix període de l’any passat. S’han registrat 137 defuncions entre gener i maig, enfront de les 113 del mateix període de 2023.

El passat mes de maig, 33 persones van morir en espais aquàtics espanyols, una més que en maig de 2023. La mitjana dels deu anys de la sèrie històrica, segons l’Informe Nacional d’Ofegaments (INA) de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, situa aquest mes en 20,6 morts per aquesta causa.

L’increment d’òbits per ofegament en els cinc primers mesos de 2024 respecte a 2023 es deu principalment a l’augment significatiu de febrer (23 més que l’any passat) i març (8 més que en l’any anterior).

Per tant, 2024 es converteix en el tercer pitjor any segons les dades de gener a maig de la sèrie històrica, que comença el 2015, només per darrere de 2016, amb 155 defuncions, i 2017, amb 141.

Prop de la meitat dels ofegaments, a Andalusia, Canàries i Galícia

Galícia és la comunitat autònoma amb més morts en espais aquàtics, amb nou defuncions, mantenint-se com el territori amb més ofegaments mortals en el que va d’any, igual que el mes passat, amb 29 defuncions.

Andalusia ocupa el segon lloc en la llista de regions espanyoles amb més defuncions per aquesta causa, amb 22 casos en el que va de 2024 (tres d’ells registrats en maig), seguida de Canàries, amb 16 òbits enguany i cinc el passat mes.

En conjunt, aquestes tres comunitats autònomes van registrar 67 dels 137 òbits durant els cinc primers mesos de l’any, representant un 49% del total.