La Unió Llauradora reclama al Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) l’establiment immediat de la doble tarifa elèctrica en el regadiu

Davant la situació de sequera extraordinària en diverses Demarcacions Hidrogràfiques, La Unió Llauradora ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) que establisca ja de manera excepcional la doble tarifa elèctrica en el regadiu. Aquesta mesura pretén reflectir les necessitats específiques del reg i considerar tant la disponibilitat d’aigua superficial com l’operació de pous.

Les tarifes proposades haurien de ser diferenciades, aplicant-se la tarifa més econòmica durant els horaris nocturns i els caps de setmana, mentre que la tarifa més cara s’aplicaria fora d’aquests períodes. Això implica eliminar les tarifes de les potències P1 a P4, quedant exclusivament les P5 i P6 que són les més assequibles.

Mentre el Ministeri no complisca amb l’execució de la doble tarifació, la qual l’obliga el Tribunal Suprem, La Unió proposa la creació d’una línia d’ajudes específica per compensar l’increment dels costos energètics per al regadiu. Aquesta ajuda seria crucial per a les comunitats de regants de demarcacions de la Comunitat Valenciana que han declarat situació excepcional de sequera.

A més, La Unió ha instat al Ministeri a incloure la Confederació Hidrogràfica del Xúquer dins del Reial decret llei 8/2023, per accedir a mesures de suport destinades a pal·liar els efectes de la sequera i els conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim.

Les Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana s’enfronten a un dilema en l’ús dels pous per al reg agrícola, ja que s’apliquen sis tarifes diferents segons els mesos i les hores d’ús. Això implica costos energètics significativament més elevats, especialment quan s’han de posar en marxa els pous també de dia per la falta d’aigua superficial.

Carles Peris, secretari general de La Unió, ha manifestat la preocupació de l’organització pels problemes que l’energia elèctrica genera en el reg agrícola en temps de sequera, instant al MITECO a considerar les seues propostes i col·laborar per abordar aquesta problemàtica de manera efectiva.