LA UNIÓ ha sol·licitat al Govern d’Espanya diverses modificacions del Reial decret llei 6/2024, de 5 de novembre, pel qual s’estableixen mesures urgents per a pal·liar els danys ocasionats per la DANA que va afectar diversos termes municipals de les províncies de València i Castelló entre el 28 d’octubre i el 4 de novembre. L’organització agraeix les accions ja adoptades, però “considera que és imprescindible ampliar i ajustar algunes d’aquestes mesures, així com establir menys moratòries i més exempcions per a proporcionar un suport més equitatiu i eficaç als llauradors i ramaders afectats”. LA UNIÓ indica que moltes de les mesures d’eixe RD són ajornaments i no exempcions, com per exemple moratòries de les quotes a la Seguretat Social de les quotes d’autònoms, quan haurien de ser d’exempció almenys d’un any.
L’organització demanda que s’incloga en el RD una ajuda directa de 5.000 € per als llauradors professionals amb explotacions en els municipis afectats, tal com es donaran per a la resta dels autònoms. Aquesta ajuda seria fonamental per a la reparació dels elements patrimonials danyats i la ràpida reactivació de la seua activitat productiva. Cal assenyalar que l’article 24 del Reial decret llei, dificulta l’accés a les ajudes a la majoria dels llauradors professionals que cotitzen en el Sistema Especial de Treballadors Autònoms per Compte Propi Agraris i en el Règim de Treballadors Autònoms Agraris. Des de LA UNIÓ es considera que hauria d’ajustar-se a la dinàmica productiva del sector agrari a causa de la impossibilitat de cessar l’activitat, ni total ni parcialment. En les zones afectades, els llauradors duen a terme tasques essencials (sense remuneració) de recuperació, com a reparació d’infraestructures, recuperació de sistemes de reg i neteja de restes per les inundacions. Aquestes tasques són imprescindibles per a la viabilitat d’explotacions, per la qual cosa és inviable el cessament total o temporal de la seua activitat.
D’altra banda, LA UNIÓ sol·licita l’ampliació dels municipis afectats que, encara que no han patit una afecció tan intensa en produccions agrícoles, sí han experimentat danys significatius en infraestructures agràries, vies d’accés i explotacions ramaderes. Es tracta dels municipis de la Pobla Llarga, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel a la província de València i en la de Castelló són Alcalà de Xivert, Altura, Atzeneta, Benassal, Borriol, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Catí, Fuentes de Ayódar, Gaibiel, Higueras, La Pobla Tornesa, La Salzadella, La Serratella, La Serra d’en Galceran, La Torre d’en Besora, Les Coves de Vinromà, Morella, Orpesa, Rossell, Sant Mateu, Santa Magdalena, Tírig, Torreblanca, la Vall d’Alba, Vallibona, Vilar de Canes, Vilafranca, Villanueva de la Reina i Xert. La inclusió d’aquests municipis permetrà als llauradors i ramaders afectats accedir a les mesures i ajudes establides en el Reial decret llei necessàries per a la reparació d’infraestructures i la recuperació de l’activitat agrària.
Pel que fa a les assegurances agràries, LA UNIÓ demanda que s’incloga en el Reial decret una ajuda que compense la franquícia aplicada en les indemnitzacions del Sistema d’Assegurances Agràries Combinades per danys causats en explotacions agràries. Aquesta proposta estaria alineada amb l’Article 3.3 del Reial decret llei, que preveu ajudes per a establiments industrials, mercantils i de serveis amb una compensació del 7% sobre els danys indemnitzables. Considerem que aquesta mateixa lògica hauria d’aplicar-se a les explotacions agràries, donada la seua importància per a l’economia rural. Quant a la cobertura de danys no indemnitzables per Agroseguro, l’organització sol·licita que s’establisca una ajuda addicional que cobrisca els danys que no aconsegueixen el mínim exigit per Agroseguro dins del Sistema d’Assegurances Agràries Combinades. Actualment, molts productors queden exclosos d’indemnitzacions per no complir amb el llindar mínim de sinistre. Aquesta mesura permetria una protecció més àmplia i justa per als afectats per la DANA, complementant així el que es preveu en l’Article 3.3 per a altres sectors.
LA UNIÓ també està en contacte amb la Direcció General d’Assegurances perquè les companyies asseguradores retornen la prima no consumida de les pòlisses dels vehicles destrossats. Entre els béns afectats es troben un gran nombre de vehicles (automòbils i tractors) que, a causa dels danys irreparables patits, seran declarats amb pèrdua total. Donat l’impacte d’aquest fenomen i en línia amb les mesures extraordinàries i necessàries per a pal·liar els efectes devastadors de la DANA, sol·licita que s’inste les Companyies Asseguradores a establir un procediment automàtic de devolució de la prima no consumida per als vehicles afectats amb pèrdua total. Proposa que aquesta devolució, o extorn de prima, es calcule prenent com a referència la data del succés i que es realitze de manera automàtica, sense que l’assegurat haja de presentar cap sol·licitud addicional. La quantitat corresponent hauria de ser abonada directament en el compte bancari on l’assegurat té domiciliat el pagament de la seua pòlissa d’assegurança del vehicle sinistrat. També ha demanat a la Direcció General que publique mapes detallats de precipitacions per municipis, desglossats per dia i hora per a tota la Comunitat Valenciana. LA UNIÓ ha detectat que algunes companyies asseguradores rebutgen reclamacions, amb l’argument que les precipitacions per hora no han aconseguit els valors mínims estipulats en les condicions de les seues pòlisses. Aquest rebuig deixa als assegurats en una posició d’indefensió, ja que no disposen de dades oficials que els permeten demostrar la intensitat de les pluges en la seua localitat.