La Diputació de Castelló planta cara a la nova taxa de residus del Govern amb un augment del 127% en el pressupost per a gestionar el tribut en 59 municipis

La institució provincial destinarà 3,2 milions d’euros als tres contractes que donaran cobertura a 59 municipis enfront dels 40 que hi havia fins al moment i que suposaven 1,4 milions d’euros

La Diputació Provincial de Castelló ha anunciat un increment del 127% en el seu pressupost per a assumir la gestió administrativa de la nova taxa de residus en 59 municipis de la província, davant l’obligació imposada pel Govern central. La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha confirmat que es destinaran 3,2 milions d’euros per a la licitació de tres contractes que cobriran un 47,5% més de municipis respecte als 40 anteriors, que suposaven una inversió d’1,4 milions.

Barrachina ha explicat que la Diputació “ajudarà a gestionar els residus per a reforçar els municipis i millorar els seus serveis”. A més, l’encomanda de gestió s’ampliarà per a incloure municipis de menys de 20.000 habitants, i ja són 17 els que han formalitzat la seua sol·licitud per a sumar-se als 59 actuals. La presidenta ha destacat que fins a 127 municipis podrien adherir-se a la gestió de la Diputació, cosa que enfortirà la xarxa de suport.

Durant la seua compareixença, Barrachina ha mostrat el seu rebuig a la taxa de residus, que afectarà els 135 municipis de la província i més de 600.000 veïns, lamentant que la mesura ha sigut imposada sense proporcionar els ajuntaments amb les eines necessàries per a la seua gestió. Ha assenyalat que aquesta obligació suposa una càrrega addicional per a molts municipis, especialment els més petits, que no tenen la capacitat econòmica, tècnica ni jurídica per a afrontar-la.

Per a alleujar aquesta situació, la Diputació oferirà als municipis la possibilitat de delegar la gestió de la nova taxa en la institució provincial, que s’encarregarà directament de la recaptació i transferirà els fons corresponents a cada ajuntament, alliberant-los de la càrrega administrativa.

A més, la Diputació de Castelló presentarà una moció en el ple del pròxim dimarts 22 d’octubre per a exigir una moratòria en l’aplicació de la taxa de residus i instar al Govern central a replantejar la mesura, oferint més flexibilitat en la seua aplicació i proporcionar ajudes financeres als ajuntaments. La institució també rebutjarà la repercussió del 100% del cost de la recollida de residus en la ciutadania.

Barrachina ha assegurat que la Diputació “estarà al costat dels ajuntaments” i que el Govern provincial farà tot el possible per a facilitar aquest procés que afecta tots els municipis.