Moncofa comptarà amb cinc nous espigons per a protegir el seu litoral i frenar la regressió marina

Costes destina 11 milions d’euros a la construcció i el projecte està pendent de licitació

La costa de Moncofa comptarà pròximament amb cinc nous espigons que seran clau per a la protecció del litoral i per posar fre a la regressió marina que afecta les platges del municipi. “És una demanda històrica del poble”, ha assenyalat l’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls. “Durant els últims anys s’han dut a terme diverses manifestacions ciutadanes i s’han fet reclamacions formals a Madrid per fer realitat aquest projecte tan necessari i urgent per al nostre municipi. Després d’anys d’espera, ara Moncofa arreplega els fruits en forma de protecció per al nostre preuat litoral”, ha afegit l’alcalde.

El projecte de regeneració ha estat aprovat definitivament, i després de la seua publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat, s’iniciarà el procés de licitació i adjudicació amb un pressupost d’11 milions d’euros. L’actuació inclou la construcció d’espigons en les platges entre la zona del riu Belcaire i el camí Cabres, àrees fortament afectades per temporals i la regressió marina, que ha arribat a engolir fins a 200 metres de platja.

“El nostre objectiu és retornar a les platges la seua grandària original i frenar l’avanç de la mar. Els cinc espigons ajudaran a protegir l’eixida del riu Belcaire i es mantindran totes les mesures de protecció per a l’espai històric de la Torre de Beniesma, com a patrimoni cultural local”, ha explicat Wences Alós.

L’alcalde també ha lamentat la “tardança” en l’atenció a les necessitats del municipi, destacant que la falta d’ajudes va provocar accions ciutadanes com una marxa de vehicles amb més de 500 participants i la creació de plataformes veïnals que van donar veu a les reivindicacions del poble. “Estem satisfets de veure com avança el procés, però continuem demanant més protecció per al nostre litoral. Encara estan pendents les obres al Grau i les platges de l’Estanyol, zones on fa anys que no es treballa i la inacció pot acabar per destrossar-les”, ha advertit Alós.

El projecte inclou la renovació completa de les platges de l’Estanyol, Tamarit i la Torre de Beniesma, amb l’objectiu de restaurar-les a l’estat original de mitjans de la dècada dels anys 50. A més, les zones de platja seran ampliades, oferint espais lúdics per a veïns i turistes que visiten les costes de Moncofa.