Actualment es posa en risc la sostenibilitat de moltes explotacions i la capacitat dels productors per a beneficiar-se de les ajudes previstes per la PAC
LA UNIÓ Llauradora i Ramadera s’ha reunit amb diputats i diputades de la Comunitat Valenciana de diversos partits polítics al Congrés per a abordar la modificació del Reial decret 1048/2022, amb l’objectiu de flexibilitzar els ecorregíms de la Política Agrària Comuna (PAC) a la Comunitat Valenciana. Aquesta modificació té com a propòsit adaptar els ecorregíms a les particularitats agrícoles i climàtiques de la regió.
La proposta de LA UNIÓ busca que les comunitats autònomes tinguen la capacitat d’ajustar els ecorregíms de la PAC a la seua realitat productiva específica. Tot i que se centra especialment en el cas de l’olivar, també inclou la necessitat d’adaptar-los a altres cultius i a la producció ramadera.
Durant una intensa jornada de treball, representants de LA UNIÓ, entre ells el secretari general Carles Peris, el membre de la Comissió Executiva Arturo Zaragoza i el secretari tècnic Joanma Mesado, es van reunir amb diputats del PSOE, PP i Compromís-Sumar per a presentar les seues propostes.
LA UNIÓ ha assenyalat que les normatives actuals, encara que benintencionades, no s’adapten a la realitat de zones amb orografies i condicions climàtiques específiques, la qual cosa compromet la sostenibilitat de moltes explotacions i limita l’accés dels productors a les ajudes de la PAC, especialment en èpoques de sequera com l’actual, que afecta sobretot les zones de secà.
Entre les propostes presentades per LA UNIÓ per a flexibilitzar els ecorregíms de la PAC es troben les següents:
Ecorregim P5 (Biodiversitat): Incloure matolls autòctons per evitar la creació d’espais artificials de biodiversitat.
Ecorregim P6 (Cobertes Vegetals Vives o Sembrades): Permetre alternatives de gestió del sòl, com el llaurat superficial o cobertes temporals, especialment en zones on el pendent o les condicions climàtiques dificulten la recol·lecció de productes com olives o fruita seca.
Ecorregim P7 (Cobertes Vegetals Inertes): Proposar l’extensió del període de cobertes inertes fins al 31 d’agost i permetre la seua retirada temporal durant la recol·lecció, ajustant-se al calendari agrícola de la Comunitat Valenciana.
Zones amb risc de despoblació: Incloure una clàusula de flexibilitat per a adaptar els ecorregíms a les realitats rurals d’aquestes zones.
LA UNIÓ demana el suport dels diputats valencians per impulsar aquests canvis i garantir que els agricultors puguen beneficiar-se de les ajudes de la PAC, assegurant així la sostenibilitat i el futur de les explotacions agrícoles de la Comunitat Valenciana.