La planta de tractament de residus d’Algímia d’Alfara incorpora un robot d’intel·ligència artificial

El robot, finançat íntegrament per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, recupera 50 kg de materials per hora

El Consorci de residus C3/V1 ha incorporat un robot amb intel·ligència artificial (IA) en una de les línies de rebuig de la Planta de valorització i eliminació de residus domèstics i municipals d’Algímia d’Alfara. Aquest robot, finançat íntegrament per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, classifica i arreplega de manera precisa els materials reciclables que queden en el rebuig, per a la seua posterior valorització, evitant amb això, el depòsit en l’abocador.

Amb aquest robot de triatge intel·ligent, instal·lat per l’empresa gestora, Reciclats Palància Belcaire, del grup Urbaser, s’està aconseguint augmentar l’eficiència del procés de tractament, reduint costos de classificació i maximitzant el valor extret, a més de disminuir els residus que acaben en abocador i el seu impacte ambiental, generant al seu torn estalvis econòmics fiscals. D’aquesta manera, recupera una mitjana de 50 kg de materials per hora, amb una separació de 1.500 materials per hora, amb destinació a valorització.

En concret, el robot separa els residus en quatre categories: botelles de PET (sense esclafar o plenes de líquid, que els òptics tradicionals tenen dificultats per a detectar), envasos de PEAD, llandes d’alumini, i paper i cartó. Per a aconseguir-ho, utilitza un sistema de visió artificial que escaneja cada objecte en la cinta i l’identifica, basant-se en característiques apreses a través d’un algorisme d’aprenentatge automàtic entrenat amb un conjunt de dades de 1.000 milions d’imatges. Una vegada identificat el material, el braç robòtic l’arreplega i el deposita en el contenidor corresponent.

A més, la capacitat de la IA per a diferenciar els residus no sols per material, sinó també per tipus d’objecte, ha permés extraure únicament llandes de begudes d’alumini, deixant en la cinta altres objectes d’alumini de menor valor, com a safates o làmines que sovint contenen residus orgànics contaminants. Això ha millorat la puresa i el valor de la fracció de llandes d’alumini recuperades.

Planta pionera a Espanya a adoptar aquesta tecnologia

La presidenta del Consorci Palància Belcaire, àrea de gestió C3/V1, Carmen Climent, s’ha mostrat satisfeta per ser “una de les primeres plantes de tractament de residus a Espanya a adoptar aquesta tecnologia que permet incrementar la recuperació dels materials reciclables, permetent-nos oferir un servei de reciclatge més eficient dins de la nostra àrea de gestió”.

El Consorci Palància Belcaire està format per 56 municipis de les comarques del Camp de Morvedre, Alt Palància i Plana Baixa. Els ajuntaments d’eixos 56 municipis, al costat de la Diputació de Castelló, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, gestionen de la manera més eficient possible els residus urbans del Pla Zonal C3/V1.