Detecten 12 intercepcions de cítrics amb plagues provinents de Sud-àfrica i Zimbàbue al setembre

L’organització calcula que les últimes sis plagues introduïdes en el nostre territori han suposat un sobrecost del 40% per als productors de cítrics de la Comunitat Valenciana

De les 19 intercepcions de cítrics importats a la Unió Europea amb plagues o malalties de quarantena durant el passat mes de setembre, 12 provenien de Sud-àfrica (7) i Zimbàbue (5), segons denuncia LA UNIÓ. Aquests dos països estan inclosos en l’acord econòmic entre la UE i els països de l’Àfrica meridional.

Setembre és un mes clau per a les exportacions de cítrics d’aquests països, coincidint amb l’ompliment dels lineals dels supermercats europeus amb fruita sud-africana, la qual encara es pot veure i que ha retardat l’inici de la campanya de cítrics locals.

Les set intercepcions de Sud-àfrica es deuen al fong Phyllosticta citricarpa, responsable de la Taca Negra o Citrus Black Spot, el mateix que afecta els cítrics de Zimbàbue. Ambdós països han registrat més intercepcions en comparació amb el mateix mes de l’any passat. LA UNIÓ estima que les últimes sis plagues introduïdes en el nostre territori, majoritàriament importades, han incrementat els costos dels productors valencians de cítrics en un 40%.

Segons LA UNIÓ, aquestes dades posen en qüestió l’eficàcia de les mesures adoptades per la UE, com el tractament en fred, i critiquen la hipocresia de Sud-àfrica per portar una demanda davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC) mentre incompleixen aquestes mateixes mesures o no són efectives.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, insisteix que Sud-àfrica no està garantint la seguretat sanitària dels seus enviaments i que, tot i les majors exigències de la UE, no controlen adequadament les plagues, tant en el seu país com a Zimbàbue.

LA UNIÓ reclama un enduriment del tractament en fred per als cítrics sud-africans, exigint que es complisca rigorosament per a les taronges i que s’amplie a mandarines i pomelos, ja que comporten el mateix risc fitosanitari.

A més, demanen a la UE que audite el compliment del tractament en fred i establisca un registre de control de sondes de temperatura. Això és especialment rellevant després de detectar dues intercepcions de Thaumatotibia leucotreta o Falsa Arna en cítrics procedents de Sud-àfrica al juliol, així com un altre cas en mandarines d’Israel al febrer.

LA UNIÓ assenyala que, tot i la introducció de l’obligatorietat del tractament en fred per a les taronges des de països amb Falsa Arna, Sud-àfrica continua incomplint el protocol, limitant-se a refredar el contenidor i no la fruita, tal com exigeixen les normes.