La Diputació de Castelló treballa en l’elaboració del pressupost 2025, tot i que assenyala obstacles del Govern Central

L’infrafinançament, les regles fiscals i la falta de Pressupost General de l’Estat són obstacles significatius per a l’elaboració del pressupost del pròxim exercici

El Govern Provincial de Castelló es troba immers en el procés d’elaboració del pressupost per a 2025, tot i que s’està enfrontant a diverses dificultats provocades per la “paràlisi i inacció del Govern d’Espanya”, segons ha afirmat la vicepresidenta i responsable de l’àrea Econòmica de la Diputació, María Ángeles Pallarés.

Pallarés ha explicat que factors com l’infrafinançament, la incertesa sobre les regles fiscals i la no aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2025 s’han convertit en “obstacles significatius” per a la gestió de la Diputació, ja que estan alentint el procés d’encaix del pressupost provincial.

La vicepresidenta ha assenyalat que “no comptar amb els Pressupostos Generals de l’Estat implica no conéixer les liquidacions ni els lliuraments a compte, la qual cosa és essencial per a l’elaboració de qualsevol pressupost, tant per a la Diputació com per als ajuntaments”. A més, ha indicat que la falta de regles fiscals clares genera una incertesa que està entorpint l’elaboració dels pressupostos provincials.

El disseny del pressupost 2025 és fonamental per a garantir el desenvolupament, les oportunitats i el benestar en els 135 municipis de la província de Castelló. No obstant això, Pallarés ha lamentat que “les dificultats procedents del Govern d’Espanya estan dificultant el treball que hauríem d’estar fent amb previsió i confiança”.

A més de l’infrafinançament que, segons Pallarés, el Govern Central imposa a la Comunitat Valenciana, la situació s’ha complicat per l’absència d’uns Pressupostos Generals de l’Estat que proporcionen una base sòlida per a planificar els recursos econòmics. També ha destacat que la manca de previsibilitat en les regles fiscals dificulta l’assignació adequada de recursos per a serveis essencials, infraestructures i projectes de desenvolupament.

Davant d’aquesta situació, el Govern Provincial ha reclamat al Govern Central que actue amb celeritat i responsabilitat per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat, subratllant la necessitat d’un marc fiscal que permeta a les diputacions i ajuntaments planificar i gestionar els seus recursos amb previsió i certesa.

Tot i aquestes restriccions econòmiques, el Govern Provincial, encapçalat per la presidenta Marta Barrachina, continua treballant en la redacció del pressupost de 2025. Segons Pallarés, “el pressupost és la columna vertebral sobre la qual es construeix el futur de la nostra província”, amb l’objectiu de respondre als reptes i necessitats dels 135 municipis de Castelló.