La Unió Llauradora denuncia l’increment de rebutjos de productes hortofructícoles amb pesticides no autoritzats

Carles Peris, secretari general, indica que “la UE no pot romandre per més temps passiva davant aquesta situació i ha de garantir que els productes agrícoles importats a la disposició dels consumidors tinguen els mateixos estàndards de producció que se’ls exigeix als llauradors europeus”

La Unió Llauradora ha alertat que, des de principi d’any, el sistema europeu d’alertes en aliments (RASFF) ha detectat 596 rebutjos de productes hortofructícoles procedents de tercers països per contenir matèries actives no autoritzades a la Unió Europea o per superar els Límits Màxims de Residus (LMR) permesos, en comparació amb els 439 del mateix període de l’any passat, la qual cosa representa un augment del 36%.

Entre les dades destacades per LA UNIÓ, 91 alertes estan relacionades amb cítrics, mentre que 97 corresponen a la presència de Clorpirifos, una substància prohibida a la UE. Turquia i Egipte són els països amb més rebutjos a les fronteres europees, amb 183 i 68 deteccions respectivament, un augment del 16% i 10% respecte a l’any anterior.

Davant d’aquestes dades, LA UNIÓ proposa augmentar al 50% els controls d’identitat i físics en les fruites i hortalisses procedents de països amb més intercepcions, com Turquia i Egipte. A més, demana que aquestes mesures es prolonguen durant 12 mesos, i planteja que, si es registra un increment del 5% de les alertes durant aquest període, es tanquen les importacions de productes agrícoles amb pesticides no autoritzats o que superen els límits establerts.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, ha reclamat que la Comissió Europea garantisca que els productes importats complisquen els mateixos estàndards que els exigits als agricultors europeus, i ha criticat la “carta blanca” que es dona als productes de tercers països mentre que els agricultors europeus fan esforços per reduir l’ús de pesticides, augmentant els costos productius.

A més, LA UNIÓ ha revelat que els supermercats de la Comunitat Valenciana són més permissius amb l’ús de pesticides en cítrics importats, com els sud-africans, que no complirien amb les normes més estrictes d’altres països europeus.