La Unió Llauradora celebra a Betxí les IV Jornades Citrícoles de la Plana amb el focus en el control de plagues i malalties

Ja hi ha vora 300 persones inscrites

Aquest dijous i divendres, 26 i 27 de setembre, La Unió Llauradora organitza a Betxí les IV Jornades Citrícoles de la Plana, que tindran lloc al Teatre-Auditori i comptaran amb la participació de ponents destacats i prop de 300 persones inscrites. L’edició d’enguany se centra especialment en el control de plagues i malalties, un tema crucial per als llauradors, tècnics i les Administracions en l’actualitat.

Aquestes jornades compten amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, la Junta d’Andalusia, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), l’Ajuntament de Betxí i Sando Clementine. La inauguració serà el dijous a les 10 h., amb la presència de Carles Peris, secretari general de La Unió; Vicente Tejedo, secretari autonòmic d’Agricultura, i representants municipals.

Ponències del dijous 26 de setembre

A les 10.30 h. començarà la primera ponència, a càrrec d’Alberto Urbaneja (IVIA), que parlarà sobre els avanços en la prevenció i control del HLB. Posteriorment, a les 11.15 h., Francisco Beitia (IVIA) tractarà la gestió d’espècies de mosques blanques.

A les 12.00 h., César Monzó (IVIA) parlarà sobre el control d’àcars que afecten els cítrics, i a les 12.45 h., Miguel Martínez (Anecoop) presentarà varietats de taronges pigmentades i experiències de mercat.

La sessió vespertina començarà a les 16.00 h. amb la presentació de la varietat de mandarina Early Pride per Vicente Estevan (EVAM). Seguirà Rubén Pascual (Massó Agro) amb dos ponències: tractaments per millorar el quallat en condicions adverses (16.45 h.) i tractaments per allargar la vida comercial en postcollita de cítrics (17.00 h.).

Ponències del divendres 27 de setembre

El divendres començarà a les 10.00 h. amb Vicent Dalmau (IVIA), qui parlarà sobre el trips sud-africà (Scirthotrips aurantii) a la Comunitat Valenciana. A continuació, Estefanía Romero (Ifapa) tractarà la situació del control i danys d’aquest trips a Andalusia.

Altres temes del dia inclouen els patrons de cítrics (Mª Ángeles Forner, IVIA), la innovació i intensificació sostenible en cítrics (Francisco José Arenas, Ifapa) i les noves varietats de mandarines de l’IVIA (Pablo Aleza).

A la vesprada, Ana Quiñones (CDA-IVIA) abordarà el maneig de la nutrició del sòl, seguida per Ana Pérez Piqueres (CDA-IVIA) sobre la fertilitat del sòl. Finalment, Lluís Bonet (STR-IVIA) tancarà les jornades amb una ponència sobre l’optimització del reg en cítrics a les 17.30 h.