L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha presentat la programació de cultura de pau al voltant del Dia Internacional de la Pau que es commemora el 21 de setembre. Les activitats s’estructuren en tres línies estratègiques: la cura al patrimoni i la cultura amb el restaurat arbre de la pau com a símbol, el debat i la reflexió crítica en les jornades de pau i l’educació dels joves.
El regidor de Cultura, Jorge Marqués, ha destacat que la Vall és “un exemple de pau i el pacifisme ens caracteritza el poble i la seva gent”. El divendres 20 de setembre a les 19.30 hores està prevista la presentació de l’arbre de la pau, que ha estat restaurat i ja és una obra acabada tal com la va concebre l’artista Pere Ribera fa més de 20 anys. Si el temps ho permet, l´acte comptarà amb un concert de l´Orquestra Vivaldi. En cas de pluja serà reubicat en una altra data propera.
El dijous 26 de setembre tindran lloc les jornades que organitza el Centre Delàs d’Estudis per la Pau amb el títol “Entendre les violències quotidianes per lluitar contra la guerra global”. A partir de les 18.30 hores l’Auditori acollirà les xerrades de Remedios Zafra, escriptora i investigadora del CSIC; Teresa Aranguren, periodista especialitzada a l’Orient Mitjà i Balcans; i Carlos Umaña, representant a Espanya de la campanya per l’abolició de les armes nuclears guanyadora del premi Nobel de la pau 2017.
I el 27 de setembre Carlos Umaña impartirà una xerrada-debat adreçada a més de 300 alumnes de batxillerat dels IES, centrant-se en el desarmament internacional, la cultura de la pau i com fer front als discursos bel·licistes. Aquesta serà la culminació als tallers i activitats de pau que ha rebut lalumnat de 4t dESO en el darrer any.
El coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Jordi Calvo, ha assenyalat que les jornades són “una oportunitat d’escoltar persones expertes, intel·lectuals i activistes per construir la pau al dia a dia i també per evitar la guerra”. L’accés a l’Auditori serà gratuït i no cal inscripció.