La Unió Llauradora estima que enguany la collita d’arròs serà normal en les zones productores de la Comunitat Valenciana, amb uns 110 milions de quilos en total.
Un dels principals problemes que tenen els arrossers és el de la manca de fitosanitaris (herbicides i fungicides) eficaços contra les plagues a causa de les prohibicions per a l’ús de molts d’aquests productes per part del Ministeri d’Agricultura i de la Comissió Europea. La falta d’herbicides ha provocat que molts camps amb varietats tradicionals s’hagen quedat perduts en situació d’abandó temporal per a l’any que ve.
Tot això ha provocat la proliferació de males herbes en les parcel·les que els ha convertit en una de les principals preocupacions dels arrossers valencians. Actualment no existeix cap herbicida efectiu per a afrontar aquest problema i els arrossers han vist incrementats els seus costos i les hores de treball en els camps, ja que la labor de netejar les explotacions ha de realitzar-se de manera manual i les despeses davant la necessitat de contractar més mà d’obra per a controlar les males herbes han augmentat un 30%.
Per a aquesta campanya es preveu major producció en quasi tots els tipus d’arròs. Aproximadament enguany hi ha entre un 70% d’arròs redó de la varietat JSendra i un 25% d’arròs llarg plantat per a combatre les males herbes, encara que s’obté menys rendibilitat. Cal destacar el lleuger descens de la superfície de la varietat Bomba i l’increment de la varietat Albufera. Tot això a causa de la falta de solucions i mitjans per a controlar les males herbes, la qual cosa provoca que el productor opte per tipus d’arròs que donen menys complicacions i són menys rendibles.
LA UNIÓ demana al Govern d’Espanya el mateix suport que dona Itàlia als seus productors d’arròs, ja que sol·liciten a la UE contínuament autoritzacions excepcionals de determinats productes fitosanitaris per a mantindre la competitivitat en les seues finques de cultiu. No és per tant gens estrany que Itàlia triplique la superfície plantada d’arròs a Espanya.
L’organització ressalta en aquest sentit la falta d’una legislació en matèries actives igual per a tots els productors europeus i els de països tercers. “Estem en una situació de vulnerabilitat i incertesa a causa de la falta d’eines necessàries, la qual cosa provoca que el nostre arròs siga menys competitiu davant les importacions de països tercers, que a més cultiven amb normes mediambientals i socials diferents a les europees”, assegura.
LA UNIÓ aposta també per establir la clàusula automàtica de salvaguarda en el sistema de Preferències Generalitzades per a protegir el sector europeu enfront de les massives importacions de tercers països, a més de l’etiquetatge obligatori d’origen en l’arròs amb la finalitat de fomentar la transparència i informació al consumidor. En aquest sentit l’organització ressalta la importància de la Denominació d’Origen Arròs de València per a certificar l’origen i la qualitat.