La mostra “Quan nosaltres érem migrants” arreplega fotografies i testimoniatges dels veïns i les veïnes que van arribar i es van establir en la localitat durant el franquisme
Les persones migrants seran el focus central de les exposicions organitzades per la regidoria de Memòria Democràtica durant les festes patronals d’Almenara, que se celebraran el pròxim mes de setembre. Les dues mostres, titulades “Quan nosaltres érem migrants” i “Vinyetes migrants”, buscaran destacar el fenomen migratori, tant a nivell local com global.
Quan nosaltres érem migrants
L’exposició “Quan nosaltres érem migrants”, comissariada per Lara Cardona Fernández, es podrà visitar al Museu del Molí d’Arròs del 13 de setembre al 25 d’octubre. Hi haurà diverses visites comentades, incloent-hi el dissabte 14 de setembre i altres dates fins a l’octubre. Aquesta mostra presenta una sèrie de fotografies i documents de persones que van arribar a Almenara durant els anys 40 i 50 procedents d’altres parts d’Espanya, contribuint al creixement de la població i la creació de nous barris. A més de les imatges, l’exposició inclourà testimonis audiovisuals d’algunes d’aquestes persones migrants.
Lara Cardona Fernández ha explicat que la finalitat de l’exposició és recordar que molts dels actuals veïns d’Almenara procedeixen d’altres parts del país, i que gràcies a les migracions d’aquells anys de postguerra, moltes persones es van establir a Almenara. La mostra també busca recordar que, durant la postguerra i el franquisme, molts espanyols també van ser migrants en altres regions o països, buscant millors condicions de vida.
Aquesta exposició compta amb la col·laboració dels veïns d’Almenara, que han proporcionat fotografies i testimonis personals per als audiovisuals realitzats per Andrea Díaz.
Vinyetes Migrants: còmic, migració i memòria
La segona exposició, “Vinyetes Migrants: còmic, migració i memòria”, tindrà lloc al Centre Municipal de Cultura del 12 de setembre al 18 d’octubre. La inauguració inclourà una visita comentada per Marc Ferri, antic responsable de l’Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània sobre Migracions i Drets Humans.
Aquesta mostra es divideix en tres seccions: l’exili, el trauma a l’underground i les migracions globals. Utilitza les vinyetes del còmic per a explorar la història recent d’Espanya, des de la postguerra i el franquisme fins a l’actualitat, oferint una perspectiva única sobre les experiències migratòries a través de l’art i la narrativa visual.
Amb aquestes exposicions, les festes patronals d’Almenara busquen homenatjar la memòria migratòria i fomentar la reflexió sobre les experiències de desplaçament i la construcció de comunitats diverses.