La Unió Llauradora advertix d’una crisi per als viticultors valencians per la posició de domini dels grans grups cellerers

L’organització calcula que els preus estan quasi un 50% per davall de costos de producció i estudia una denuncia davant la AICA

La Unió Llauradora ha denunciat la crisi que travessen els viticultors de la Comunitat Valenciana a causa de la posició de domini i negociació dels principals grups cellerers, que està provocant una baixada significativa dels preus del raïm. Aquesta situació podria causar pèrdues de més de 70 milions d’euros en les zones productores, afectant especialment les varietats de raïm de menor valor com les blanques, ull de llebre i boval.

L’organització lamenta que els preus se situen un 50% per davall dels costos de producció, contràriament a les expectatives de cobrir aquests costos en la present campanya de verema. A més, les pèrdues derivades de la sequera s’estimen en més de 24 milions d’euros, sumant-se als problemes financers dels viticultors.

LA UNIÓ ha sol·licitat diverses vegades a la Conselleria d’Agricultura ajudes excepcionals i directes per als productors vitivinícoles, però encara no ha obtingut resposta. També advertix de la manipulació dels preus per part dels grans grups cellerers, que considera que actuen de manera abusiva aprofitant-se de la situació financera delicada dels viticultors. Davant aquesta situació, l’organització està estudiant la possibilitat de presentar una denúncia davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA).

L’informe de la Universitat Politècnica de València estima que el cost de producció de la vinya és de 0,42 €/kg, però els preus actuals del mercat són molt inferiors, arribant a 0,23 €/kg per als vins blancs i encara menys per als negres. LA UNIÓ també critica que els preus de les varietats negres i blanques siguen similars en territoris amb Denominació d’Origen (DO) i en territoris amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), desvirtuant el paper d’aquestes figures de qualitat.