Quatre accidents al dia amb animals es produïxen a la Comunitat Valenciana per la sobrepoblació de fauna silvestre

L’organització reclama mesures compensatòries i de prevenció davant els efectes de la fauna amb una dotació pressupostària suficiente

Segons les dades recaptades per LA UNIÓ de la Direcció General de Trànsit (DGT), es produïxen quatre accidents diaris a la Comunitat Valenciana a causa d’animals, una part important dels quals són deguts a la sobrepoblació de fauna silvestre, especialment senglars. Les xifres de la DGT revelen que en 2022 es van registrar 1.430 sinistres amb implicació d’animals, una xifra que ha augmentat considerablement des dels 781 accidents registrats en 2013. Aquest augment continu en els accidents, alguns amb víctimes mortals, reflectix els problemes derivats de la gran població de fauna silvestre i salvatge, com senglars, conills, cabres munteses, arruís, muflons i cérvols.

LA UNIÓ destaca que, a més dels accidents, aquests animals provoquen grans pèrdues als llauradors, amb danys als cultius i infraestructures agràries estimats en més de 45 milions d’euros l’any passat. Per això, l’organització segueix reclamant a la Generalitat ajudes per a compensar els danys, implementar mesures preventives i finançar tractaments amb repel·lents de manera gratuïta.

La Conselleria d’Agricultura ha reconegut que les mesures aplicades fins ara no són suficients per a frenar l’expansió de diverses espècies ni per a mitigar els seus impactes en les activitats humanes i el medi natural. No obstant això, malgrat aquest reconeixement, la Conselleria continua sense activar les ajudes proposades i aprovades per les Corts per a pal·liar els danys en les explotacions agràries, amb un pressupost de només 250.000 euros, una quantitat irrisòria en comparació amb els 6,3 milions d’euros destinats en comunitats veïnes com Catalunya.

A més, LA UNIÓ denuncia el canvi d’opinió de la Conselleria, que ara prioritza mesures de prevenció en lloc de combinar prevenció i compensació, tal com havia anunciat anteriorment. En l’últim Anunci de consulta pública prèvia sobre el projecte d’ordre de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, es preveu que les ajudes es destinen principalment a la instal·lació de tanques per a previndre danys en els cultius, una mesura que ha demostrat ser ineficaç en moltes zones.

LA UNIÓ assenyala que “el control de la superpoblació de fauna s’ha d’abordar amb un protocol que incloga recursos suficients per a sufragar tant la gestió de les pràctiques de caça i captures per a reduir els nivells de població actuals com per a compensar els danys importants en cultius”.