El marge de benefici dels supermercats sobre els productors augmenta un 59% al juliol respecte a l’any passat, segons un estudi de la Unió Llauradora

L’organització reclama suport per a un cultiu de gran importància i els llauradors del qual a penes tindran collita en els seus arbres per la sequera

Un estudi elaborat per la Unió Llauradora revela que el marge de benefici dels supermercats i hipermercats sobre els productors ha experimentat un augment significatiu durant el passat mes de juliol, creixent un 59% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior. Mentre que en 2023 aquest marge era del 16%, en 2024 ha arribat fins al 75%.

Aquest increment coincidix amb l’aplicació de la reducció de l’IVA de l’oli d’oliva al 0%, que va entrar en vigor l’1 de juliol. LA UNIÓ destaca que durant els mesos de juny i juliol, els olivarers de la Comunitat Valenciana han sofert una caiguda del 7% en les cotitzacions que perceben, una baixada que s’ha accentuat des de l’aplicació de la reducció de l’IVA.

L’estudi també assenyala que al juliol de 2024, el preu de venda de l’oli en supermercats i hipermercats va ser de mitjana de 13,00 €/kg, amb una reducció del 13% respecte al mes anterior. A més, es posa de manifest que la diferència entre el preu cobrat al consumidor i el percebut pel productor ha experimentat una variació considerable: al juny, aquest increment era del 87%, mentre que al juliol ha sigut del 75%.

Les dades recollides per LA UNIÓ també evidencien la creixent bretxa entre el que percep el productor en origen i el preu que paga el consumidor final. Comparant el mes de juliol de 2023 amb el de 2024, el preu que rep el productor ha experimentat un lleuger augment del 3%, passant de 7,22 €/kg a 7,42 €/kg. Mentrestant, el preu que paga el consumidor ha augmentat un 55%, passant de 8,40 €/kg a 13 €/kg.

LA UNIÓ ressalta la importància de l’oli d’oliva en la dieta mediterrània i en la dinamització del medi rural, i considera que, tot i que és positiu alleujar el consumidor final, també s’han de prendre mesures que beneficien en la mateixa mesura als llauradors.

A més, denuncia que els productors d’olivar, una peça clau en l’agricultura de la Comunitat Valenciana, han estat exclosos de totes les línies d’ajuda, malgrat les repetides sol·licituds de LA UNIÓ. Aquests productors també han patit els efectes negatius de la sequera i de la guerra a Ucraïna, acumulant pèrdues en el territori valencià per valor de 13,5 milions d’euros a causa de la sequera, que reduirà la producció en més d’un 78%. Aquestes són només les pèrdues directes de la campanya 2024-2025, sense comptabilitzar les de futures campanyes, la mort dels arbres o les pèrdues indirectes en mà d’obra, almàsseres o logística, entre altres.