L’Ivace+i impulsa nous tractaments naturals per a combatre plagues per fongs en cítrics

L’objectiu és posar a la disposició del sector un nou producte més eficaç i sostenible que els fungicides que estan presents en el mercat

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), presidit per la consellera Nuria Montes, ha anunciat el finançament d’un innovador projecte per a desenvolupar nous tractaments naturals contra els patògens responsables de la podridura verda i àcida en cítrics, dues de les malalties més destructives durant la fase de postcollita.

Aquest projecte, conegut com ‘POSTHARVEST LIFE’, està coordinat per l’empresa Darwin Bioprospecting en col·laboració amb el centre tecnològic AINIA, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) i Frutinter. L’objectiu principal és explorar noves estratègies de biocontrol que utilitzen microorganismes aïllats de la microbiota dels cítrics, capaços d’inhibir el creixement dels fongs Penicillium digitatum i Galactomyces citri-aurantii, responsables de gran part de les pèrdues en aquest cultiu.

El projecte rep finançament de la Unió Europea en el marc del Programa Comunitat Valenciana FEDER 2021-2027 i pretén dissenyar tractaments més sostenibles i efectius per a les explotacions agràries, amb l’objectiu de minimitzar les pèrdues econòmiques causades per les malalties postcollita. Segons estimacions de les organitzacions agràries, al voltant del 45% de la producció de fruites i verdures es perd cada any a causa de defectes de qualitat o podridura.

Tradicionalment, els agricultors han utilitzat fungicides sintètics per a combatre aquests patògens, però els nous ceps han desenvolupat resistència a moltes d’aquestes substàncies. A més, l’ús de químics s’ha limitat progressivament a causa dels riscos per a la salut i el medi ambient, en línia amb l’estratègia ‘Farm to fork’ de la Unió Europea, que busca reduir l’ús de plaguicides químics en un 50% per al 2030.

‘POSTHARVEST LIFE’ se centra en l’ús de ceps presents en els cítrics mateixos, identificant i aïllant aquells amb més activitat fungicida. Aquest enfocament natural i sostenible pretén oferir una alternativa als fitosanitaris convencionals, contribuint a l’objectiu de residu zero i alineant-se amb les estratègies d’innovació agroalimentària de la Comunitat Valenciana.

El consorci involucrat en el projecte té una sòlida experiència en microbiologia, biologia molecular i desenvolupament de bioproductes per a l’agricultura, i està compromés amb la creació de solucions que milloren la competitivitat i sostenibilitat del sector citrícola valencià.