LA UNIÓ indica que les restriccions de reg en l’Alt Palància posen en perill uns ingressos agraris de 12 milions d’euros

Les noves restriccions al reg posades en marxa per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) a la comarca de l’Alt Palància posen en perill segons les estimacions de LA UNIÓ uns ingressos per als llauradors de la zona estimats en al voltant de 12 milions d’euros, quantitat que seria el que deixarien de percebre en el cas de perdre la collita.

Aquesta mateixa setmana la CHJ ha comunicat mitjançant un escrit dirigit a les comunitats de regants de Sot de Ferrer i Soneja que “en tant no circule el cabal ecològic corresponent en la massa 13-06. Riu Palància: rambla Seca-embassament de Algar no es podrà derivar aigua del riu Palància”. Aquestes restriccions de reg a través de les séquies se sumen a les ja vigents des del passat 27 de maig en altres localitats de la comarca com són Jérica, Viver, Bejis i Teresa.

En el total d’aquestes sis localitats hi ha 3.204 hectàrees cultivades, de les quals unes 1.000 es troben en regadiu, fonamentalment amb cítrics, hortalisses, oliveres, ametlers i fruiters que veuen amenaçada la seua supervivència en la pròxima collita i fins i tot en les plantacions si les restriccions es mantenen en el temps.

LA UNIÓ reclama un diàleg fluid entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els regants afectats abans de tallar el subministrament de reg. Per a això sol·licitarà una reunió urgent amb el comissari d’Aigües de la Confederació, Marc García, per a analitzar la situació i plantejar solucions com per exemple establir uns regs de socors o analitzar els pous d’emergència enfront de la sequera que existeixen en la zona.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “a punt d’entrar a l’agost no podem deixar de regar els nostres cultius quan ens juguem els ingressos de tot l’any i per això caldria restablir el més urgentment possible el reg, i si no es restableix i es perden les collites caldria arbitrar una línia d’ajudes directes per a compensar als llauradors afectats”.