Nules participa en un projecte internacional per protegir una de les aus més amenaçades d’Europa.
La localitat de Nules s’ha adherit al projecte internacional LIFE AwoM, destinat a la conservació del Carricerín Cejudo, una espècie d’au vulnerable i entre les més amenaçades d’Europa. Aquest projecte s’engegarà el pròxim any 2025 amb l’objectiu de restaurar i gestionar diversos hàbitats en les seues àrees de pas i hivernada, incloent-hi zones humides de la península Ibèrica en 17 municipis, entre els quals es troba l’Estany de Nules.
A la zona humida de l’Estany de Nules es realitzarà una inversió de 248.558 euros, principalment provinents de Fons Europeus. Aquesta inversió es destinarà a diferents accions com l’habilitació de la llacuna interior, la connexió de l’estany amb les séquies principals, l’eliminació de flora i fauna invasora, la neteja de canals, la sega amb màquina amfíbia, la reparació i col·locació de comportes de nivell de l’aigua, la reintroducció d’espècies autòctones de flora i fauna, l’anellament d’aus i la creació de mapes i ferramentes de Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a millorar la gestió i planificació de l’humeral.
També es preveu la realització de cartelleria i una exposició itinerant, la posada en marxa d’estratègies de comunicació i difusió amb pàgines web, fullets i altres mitjans per a conscienciar i educar la població sobre les accions i la seua importància. A més, s’elaboraran guies de gestió amb les millors pràctiques per a la conservació i manteniment, i es duran a terme activitats formatives i de dinamització enfocades a centres educatius i grups locals per a fomentar l’educació ambiental.
El regidor de Medi Ambient, César Estañol, ha destacat la importància del projecte per a l’Estany de Nules, “que ens permetrà posar en valor el Parc Natural de l’Estany amb una inversió de quasi 250.000 euros que engloba diferents actuacions de millora i de manteniment”.
El Carricerín Cejudo és una xicoteta au de tan sols 10 grams que migra al llarg d’Europa fins a Àfrica, enfrontant-se a serioses amenaces a causa de la pèrdua i degradació dels seus hàbitats.
L’Ajuntament de Nules, mitjançant la Fundació Global Natura, forma part d’aquesta iniciativa juntament amb la Junta d’Andalusia, la Junta de Castella i Lleó, la Junta de Castella-la Manxa, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Consorci de la Desembocadura del riu Millars, i els ajuntaments de Peníscola, Torreblanca i Sagunt. A més d’Espanya, també participen Portugal, Bèlgica, França, el Marroc i el Senegal.