Nules s’uneix al projecte LIFE AwoM per a la conservació del Carricerín Cejudo

Nules participa en un projecte internacional per protegir una de les aus més amenaçades d’Europa.

La localitat de Nules s’ha adherit al projecte internacional LIFE AwoM, destinat a la conservació del Carricerín Cejudo, una espècie d’au vulnerable i entre les més amenaçades d’Europa. Aquest projecte s’engegarà el pròxim any 2025 amb l’objectiu de restaurar i gestionar diversos hàbitats en les seues àrees de pas i hivernada, incloent-hi zones humides de la península Ibèrica en 17 municipis, entre els quals es troba l’Estany de Nules.

A la zona humida de l’Estany de Nules es realitzarà una inversió de 248.558 euros, principalment provinents de Fons Europeus. Aquesta inversió es destinarà a diferents accions com l’habilitació de la llacuna interior, la connexió de l’estany amb les séquies principals, l’eliminació de flora i fauna invasora, la neteja de canals, la sega amb màquina amfíbia, la reparació i col·locació de comportes de nivell de l’aigua, la reintroducció d’espècies autòctones de flora i fauna, l’anellament d’aus i la creació de mapes i ferramentes de Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a millorar la gestió i planificació de l’humeral.

També es preveu la realització de cartelleria i una exposició itinerant, la posada en marxa d’estratègies de comunicació i difusió amb pàgines web, fullets i altres mitjans per a conscienciar i educar la població sobre les accions i la seua importància. A més, s’elaboraran guies de gestió amb les millors pràctiques per a la conservació i manteniment, i es duran a terme activitats formatives i de dinamització enfocades a centres educatius i grups locals per a fomentar l’educació ambiental.

El regidor de Medi Ambient, César Estañol, ha destacat la importància del projecte per a l’Estany de Nules, “que ens permetrà posar en valor el Parc Natural de l’Estany amb una inversió de quasi 250.000 euros que engloba diferents actuacions de millora i de manteniment”.

El Carricerín Cejudo és una xicoteta au de tan sols 10 grams que migra al llarg d’Europa fins a Àfrica, enfrontant-se a serioses amenaces a causa de la pèrdua i degradació dels seus hàbitats.

L’Ajuntament de Nules, mitjançant la Fundació Global Natura, forma part d’aquesta iniciativa juntament amb la Junta d’Andalusia, la Junta de Castella i Lleó, la Junta de Castella-la Manxa, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Consorci de la Desembocadura del riu Millars, i els ajuntaments de Peníscola, Torreblanca i Sagunt. A més d’Espanya, també participen Portugal, Bèlgica, França, el Marroc i el Senegal.