Xilxes celebrarà el 400 aniversari del Crist de la Jonquera amb una nova il·luminació de l’església de l’Assumpció

El municipi de Xilxes celebrarà l’any vinent el 400 aniversari de la troballa del Crist de la Jonquera, patró del municipi. Per a commemorar aquest esdeveniment, la Diputació Provincial de Castelló renovarà la il·luminació de l’església de l’Assumpció, posant en valor aquest símbol de la identitat i la història de Xilxes.

La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha visitat hui Xilxes per a anunciar el conveni singular, que ascendix a 28.980,74 euros. Aquest conveni permetrà la creació d’una nova instal·lació més espectacular, energèticament eficient i situada exclusivament al mateix temple, evitant afeccions a propietats privades adjacents.

Acompanyada de l’alcalde, Ismael Minguet, la presidenta ha destacat la importància d’aquest edifici, ja que la seua història està estretament relacionada amb el desenvolupament i evolució del municipi. A més, és l’únic edifici catalogat com a Bé d’Interés Comunitari a Xilxes.

Fa quinze anys es va instal·lar una il·luminació exterior amb projectors d’halogenurs metàl·lics a l’església i habitatges confrontants, amb l’objectiu de crear una il·luminació nocturna representativa del municipi. “Actualment, eixa instal·lació ha quedat totalment obsoleta per funcionalitat i tecnologia, i per això des de la Diputació possibilitarem la seua renovació i millora”, ha explicat Barrachina. Amb aquesta intervenció es millorarà l’eficiència energètica substituint els actuals focus per il·luminació LED, reduint el consum i augmentant la fiabilitat, seguretat i versatilitat.

La nova il·luminació realçarà l’arquitectura de l’església, millorant la visibilitat i creant un ambient acollidor per als fidels i visitants. Així, es pretén complir amb els objectius de realçar la bellesa de l’edifici, millorar la funcionalitat i seguretat, i ser energèticament eficient, emfatitzant al mateix temps la celebració del 400 aniversari del Crist de la Jonquera.

“Castelló és una província única pels seus 135 municipis, les seues tradicions, història i patrimoni. Des de la Diputació protegirem i defendrem aquestes realitats perquè siguen preservades i mai es perden”, ha afegit Barrachina.

Aquest conveni singular se suma als quasi 240.000 euros del Pla Impulsa, destinats íntegrament a la reforma de l’edifici municipal, i als 127.000 euros del Fons de Cooperació.