La Diputació de Castelló exigirà al Govern d’Espanya que assumisca el cost de les infraestructures, les instal·lacions i les posada en marxa de les dessaladores de la província

En el ple ordinari del 23 de juliol, es debatrà una moció perquè aquestes infraestructures passen a ser part del domini públic hidràulic de l’Estat

La Diputació Provincial de Castelló demanarà al Govern d’Espanya que cobrisca tots els costos de les infraestructures, instal·lacions i posada en marxa de les dessaladores de la província. En el ple ordinari del 23 de juliol, es debatrà una moció perquè aquestes infraestructures passen a ser part del domini públic hidràulic de l’Estat, evitant així que les administracions locals suporten els costos de construcció.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha subratllat la necessitat que el Govern Central escolte les demandes de la província i no carregue als ajuntaments amb costos innecessaris. Ha recordat que entre 2006 i 2007 es van signar convenis entre Acuamed i diversos ajuntaments per al finançament i explotació de les dessaladores, basats en previsions de creixement urbanístic que mai es van materialitzar.

Barrachina ha destacat que aquests convenis ja no són vàlids, donades les actuals perspectives de creixement, i que obliguen als ajuntaments a pagar sumes desproporcionades per a infraestructures sobredimensionades. Aquesta situació és urgent i greu, ja que les necessitats reals de proveïment d’aigua són molt menors del que es va preveure. Ha assenyalat que els acords transitoris actuals no resolen el problema, només l’ajornen.

La moció també insta al Govern Central a modificar els convenis existents perquè l’Estat assumisca el cost complet de les infraestructures, i a realitzar un estudi per a buscar usos alternatius per a les dessaladores d’Orpesa-Cabanes i Moncofa, assegurant la seua rendibilitat. També es sol·licita que es projecten i executen, amb fons estatals, les connexions necessàries per a integrar les dessaladores en les xarxes de distribució d’aigua més pròximes.

Finalment, la Diputació demanarà al Govern que els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2024 incloguen finançament per a les dessaladores de la província, responent així als problemes que afecten Castelló.

Feu un comentari