La Unió Llauradora i Ramadera ha presentat una proposta de moció a fi que la Generalitat estableixca una línia d’ajudes específica i urgent perquè els Ajuntaments puguin realitzar un cens de parcel·les agrícoles abandonades i duguin a terme també posteriorment actuacions de neteja i manteniment preventiu d’aquestes.
L’organització assenyala que, en els darrers anys, nombroses comarques de la Comunitat Valenciana estan patint de manera creixent els efectes negatius de la proliferació de fauna salvatge, especialment conills i porcs senglars, que provoquen greus danys a les explotacions agràries. Les pèrdues ocasionades durant el passat any al camp valencià són superiors als 50 milions d’euros.
Paral·lelament a aquesta situació, s’estan produint conats d’incendis en parcel·les agrícoles abandonades ubicades a zones periurbanes o properes a camps actius, amb afectacions a cultius, infraestructures i al medi natural.
Aquestes parcel·les abandonades actuen a més com a reservori de fauna silvestre, però també com a focus de plagues per als arbres i com a potencial inici de focs, especialment amb temperatures elevades com aquest estiu i durant els mesos de calor. En alguns municipis ja s’han registrat en els darrers temps situacions de risc real, tant per la fauna com pels incendis.
Segons el parer de LA UNIÓ, el problema és estructural i no pot recaure únicament sobre els ajuntaments, que no disposen de mitjans suficients per abordar el cens, la gestió i la neteja de totes aquestes superfícies abandonades. En alguns casos, els Consistoris insten els propietaris a netejar les parcel·les abandonades amb nul resultat o fins i tot plantegen sancions que no solen tenir efecte perquè o bé no s’apliquen o el procés resultat massa lent.
Per això LA UNIÓ proposa que la Generalitat assumeixca ja de manera urgent el lideratge davant d’aquest greu problema amb una resposta coordinada i dotada de recursos, impulsant una línia d’ajudes específica per als ajuntaments.
Aquesta línia s’hauria de finançar en coordinació amb totes les conselleries competents: agricultura, medi ambient, i qualsevol altra amb responsabilitats en matèria de territori, emergències o desenvolupament rural.
La UNIÓ insta els Ajuntaments a traslladar l’acord en cas que siga aprovat a elles mateixes, la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca; a la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori i als grups parlamentaris amb representació a les Corts Valencianes.
També els demana que facen públic aquest acord a través dels canals de comunicació municipals i comarcals per mostrar el suport de la localitat al sector agrari local en la defensa dels cultius i explotacions.