Amb l’arribada de la primavera, tornen a la Vall d’Uixó les oronetes, avions i falcies, unes espècies protegides “que cada any trien els nostres carrers i edificis per a criar i fer niu”, tal com ha destacat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Marc Seguer. Estes aus insectívores són “un indicador de la bona qualitat ambiental del nostre entorn urbà, perquè només viuen en llocs on l’ecosistema és saludable”.
Segons el cens realitzat per la regidoria en 2023, es varen detectar 980 nius d’avió, 50 de falcies i 21 d’oroneta. El regidor ha assenyalat que “estes xifres ens parlen d’un patrimoni natural viu i valuós, que hem de cuidar i preservar entre totes i tots”. Un exemple del seu paper beneficiós és el seu paper contra les plagues: una sola oroneta pot ingerir al voltant de 850 insectes al dia, principalment mosques i mosquits, el que representa més de 300.000 insectes eliminats a l’any per cada exemplar.
Per a posar en valor esta fauna urbana, l’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha posat en marxa una campanya de conscienciació, que inclou el repartiment de tríptics informatius, xerrades educatives en col·legis per a conscienciar sobre la importància de respectar les aus i els seus beneficis. A més, s’ha realitzat la publicació i reedició del llibre ‘Els ocells del nostre entorn’, del qual s’han repartit ja 450 exemplars.
“Volem que la ciutadania conega millor estes aus, les respecte i col·labore en la seua protecció, perquè conviure amb elles és molt senzill si entenem el seu cicle vital”, ha afirmat el regidor. Així, per a afavorir la convivència i minimitzar les molèsties s’ofereixen safates protectores que eviten l’acumulació d’excrements en les façanes, balconades i la vía pública durant l’època de cria. Les mateixes es poden arreplegar de manera gratuïta en la Regidoria de Medi Ambient (avinguda Jaume I, 25).
Una altra de les línies d’actuació és la instal·lació de nius artificials per a facilitar la nidificació. Ja s’han col·locat en llocs estratègics com el CEIP Blasco Ibáñez, CEIP Sant Vicent, Colònia Segarra i Recaredo Centelles, i també es preveu incloure nius en el nou edifici de l’Ajuntament que està en plenes obres de rehabilitació. Des de la Regidoria es treballa amb l’oficina tècnica per a garantir “que cada nova actuació urbanística o rehabilitació tinga en compte la biodiversitat”, ha destacat Seguer.
A més, ha recordat que es tracta d’espècies estrictament protegides per la legislació europea i estatal, com el Conveni de Berna o la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat. La destrucció dels seus nius pot suposar multes que oscil·len entre els 5.000 i 200.000 euros i penes de fins a dos anys de presó, segons el Codi Penal.
“El descens de poblacions d’aus com les oronetes, avions i falcies és un problema que ja estem notant; per això apostem per una rehabilitació dels edificis que també tinga en compte la vida que hi habita: ocells, ratpenats, rèptils o plantes”, ha conclòs el regidor, qui ha remarcat que “esta diversitat és la nostra medicina i d’ella depenem”.