La institució provincial ha celebrat este dimarts la sessió ordinària corresponent al mes de gener i en ella s’ha tornat a exercir el paper reivindicatiu cap a altres administracions amb l’aprovació de dos mocions impulsades pel Govern Provincial per a sol·licitar al Govern d’Espanya la paralització de les desocupacions de vivendes en la costa castellonenca i perquè concedisca de manera immediata ajudes directes als municipis afectats per la dana.
En primer orde, el ple ha aprovat una moció per a sol·licitar al Govern d’Espanya la paralització de les desocupacions de vivendes en la costa de la província de Castelló. Una moció en defensa dels veïns afectats de Torre la Sal i per a aconseguir que l’Executiu central actue i aprove la reforma de la vigent Llei 22/1988, de 28 de juliol de Costes. L’escrit, aprovat per unanimitat, ha vingut motivat després que la Direcció General de la Costa i la Mar, que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, haja començat a notificar als propietaris del poblat de Torre la Sal, a Cabanes, la desestimació dels recursos d’alçada presentats contra la resolució de Costes de 2021 en la qual s’acordava la recuperació possessòria de les vivendes alçades en esta zona del litoral per estar en domini públic marítim-terrestre. Esta decisió posa fi a la via administrativa i només deixa la possibilitat d’acudir a la via judicial per a impedir el desnonament i l’expropiació als propietaris del centenar de vivendes que formen part del poble marítim de Torre la Sal.
Com ha explicat el diputat de Medi Natural, José María Andrés, “estos nuclis són part de la nostra identitat i no podem permetre el seu enderrocament. Preservar la costa no és destruir-la”. Per a aconseguir eixa protecció especial, a través de la moció aprovada, la Diputació instarà la Mesa del Congrés dels Diputats al fet que tramite la Proposició de Llei relativa a la modificació de la Llei 22/1988 de Costas que va ser aprovada i remesa pel Senat al març de 2024. Una moció amb la qual la institució provincial torna a exigir al Govern d’Espanya la reforma de la Llei 22/1988, de Costes que permeta millorar la conciliació entre la protecció del domini públic marítim terrestre amb els drets consolidats dels ocupants i el reconeixement del valor etnològic, cultural i històric dels nuclis de població costaners tradicionals per a atorgar-los protecció. A més de sol·licitar que suspenga qualsevol tràmit iniciat que comporte mesures restrictives de drets, enderrocaments, mentres no es realitze la reforma de la Llei de Costes. Amb això, la institució provincial mostra el seu total suport als veïns de Torre la Sal.
En segon lloc, i també amb una aprovació per unanimitat, el ple reforça les seues exigències al Govern d’Espanya perquè concedisca de manera immediata ajudes directes als municipis afectats per a reparar els danys produïts per les pluges torrencials, entre el 28 d’octubre i el 6 de novembre de 2024, a la província de Castelló. Les pluges torrencials van tindre un abast important en diverses comarques de Castelló, i encara que no va arribar a tindre els efectes catastròfics en la població i en l’activitat econòmica com en altres zones de la Comunitat Valenciana, no pot deixar-se de costat la valoració de l’impacte a l’efecte d’impulsar les ajudes necessàries en aquells municipis que han patit danys. Des de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana s’ha actuat de manera coordinada, permetent l’accés a tots els municipis, assegurant els serveis bàsics, reparant camins rurals i depuradores i també concedint ajudes als ajuntaments per a poder cobrir gastos inajornables pels treballs extraordinaris vinculats a l’emergència. Un total de 12,4 milions d’euros entre la Generalitat i la Diputació en ajudes a 68 ajuntaments de la província de Castelló, “enfront de la nul·la resposta per part del Govern d’Espanya i ens tornen a deixar tirats”, ha incidit el vicepresident i portaveu del Govern Provincial, Héctor Folgado.
Tercera convocatòria PERTE
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha llançat la tercera convocatòria de subvencions per a projectes del PERTE Digitalització del Cicle de l’Aigua, amb una dotació de 50 milions d’euros. Els projectes han de centrar-se en l’eficiència, sostenibilitat i digitalització del cicle de l’aigua i el termini per a la presentació de sol·licituds conclourà el pròxim 5 de febrer.
Amb l’objectiu de millorar l’eficàcia de la gestió del servei de proveïment d’aigua, el ple ha aprovat la sol·licitud de subvenció i creació d’agrupació amb Facsa i Ciclauga per a l’execució del projecte EFICAS, enfocat en la digitalització i modernització del cicle urbà de l’aigua. El projecte EFICAS inclou actuacions de digitalització, millora de xarxes, eficiència energètica, i sostenibilitat hídrica, alineades amb les tipologies finançables establides en la convocatòria. El pressupost de les actuacions ascendix a 5,6 milions d’euros. Per a concórrer a esta tercera convocatòria, la Diputació de Castelló s’agrupa amb Facsa i Ciclagua, en qualitat d’entitats col·laboradores. Com ha expressat el diputat del Cicle Integral de l’Aigua, Iván Sánchez, “vam mostrar un nou compromís perquè esta siga la legislatura de l’aigua i continuar apostant per ser un referent en la modernització”.
Reconeixement a Edmundo González
En l’apartat de mocions, també s’ha aprovat una moció relativa al reconeixement d’Edmundo González Urrutia com el legítim guanyador de les eleccions presidencials del 28 de juliol de 2024 a Veneçuela i, per tant, com a president electe i legítim de Veneçuela. Este reconeixement es basa en la reiterada negativa de les autoritats electorals veneçolanes a publicar els resultats dins del termini i en la forma corresponent, la publicació per part de l’oposició del 83.5% de les actes verificables que demostren un categòric resultat electoral, i els pronunciaments oficials d’institucions internacionals com el Centre Carter, Nacions Unides, i l’Alt Representant de la UE per a Afers exteriors i Seguretat.