Els monitors i monitores de la piscina coberta de la Vall d’Uixó es formen en trastorns del neurodesenvolupament per a millorar l’atenció als xiquets i xiquetes

Els monitors i monitores de la piscina municipal coberta de la Vall d’Uixó han finalitzat el curs de formació en trastorns del neurodesenvolupament en el mitjà aquàtic. L’objectiu ha sigut “proporcionar eines i coneixements específics al personal per a millorar l’atenció i el suport als xiquets i xiquetes que tenen necessitats especials”, tal com ha explicat el conseller delegat d’Emsevall, Javier Ferreres.

Amb esta iniciativa es tracta de respondre “a la creixent necessitat d’adaptar les activitats esportives i recreatives perquè siguen inclusives i accessibles a totes les persones”, ha explicat. Així, entre els coneixements que s’han impartit als monitors i monitores està el foment d’un ambient inclusiu i segur en la piscina, la identificació i gestió de comportaments desafiadors de manera efectiva i respectuosa, l’adaptació a les necessitats individuals i l’ús del mitjà aquàtic com a eina terapèutica i de desenvolupament personal.

El curs ha sigut impartit per Lorena Suárez (Pedra de Lluna), qui ha capacitat al personal en tècniques i estratègies efectives per a treballar amb xiquets i xiquetes que presenten diferents trastorns del neurodesenvolupament, com el trastorn de l’espectre autista (TEA) o el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), entre altres. Així, els monitors i monitores de la piscina han rebut tant sessions teòriques com pràctiques.

Per a Ferreres, el desenvolupament de la formació “ha sigut molt positiu, perquè podrem oferir les activitats aquàtiques en un entorn adaptat a totes les necessitats” i “garantir que tots els xiquets i xiquetes tinguen l’oportunitat de gaudir de l’aigua i dels beneficis que ofereixen les activitats de la piscina i que ajuden al benestar i al desenvolupament”.

Amb este curs s’inicia un projecte de formació contínua per als treballadors i treballadores de la piscina, apostant per “realitzar avaluacions periòdiques i sessions d’actualització perquè el personal estiga al dia de les millors pràctiques i investigacions, tant en el camp del neurodesenvolupament com en altres àmbits”. Així mateix, en les instal·lacions de la piscina s’instal·laran pictogrames per a facilitar la dinàmica dels xiquets i xiquetes tant dins del recinte aquàtic com en les pròpies sessions.